Bankietki

0 (0 ocen)

pyszne, delikatne i bardzo szybko się je robi

Składniki:

  • Na ciasto parzone:
    75 g masła
    215 ml wody
    95g mąki
    3 jajka
    szczypta soli

    1 tabliczka mlecznej czekolady
    3-4 łyżki mleka
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Bankietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło i woda 1. Do rondelka wkładamy masło i zalewamy wodą. Podgrzewamy powoli aż masło się rozpuści.
  • + mąka 2. Wsypujemy mąkę i od razu zdejmujemy z ognia.
  • ciasto 3. Składniki szybko mieszamy drewnianą łyżką. Solimy. Powinno być gęste, gładkie i bez problemu odchodzić od garnka. Masę przestudzić.
  • z dodatkiem jajek 4. Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku i od razu mieszać.
  • ciasto 5. Gdy cisto będzie miało właściwą konsystencję włożyć np. do rękawa cukierniczego.
  • przed pieczeniem 6. Wycisnąć pożądaną porcję ciasta na papier do pieczenia. Piec w temp. 200 st przez ok. 30 minut. Odstawić do wystudzenia.
  • czekolada z mlekiem 7. Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w naczyniu nad parą.
  • gotowe ciasteczka 8. Gotowe ciasteczka ptysiowe maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na kratce do stężenia. Posypujemy kolorową posypką.

Porady

Można wypełnić środek ciasteczek kremem lub bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować