Banany z karmelem i kremem z gorzkiej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Karmel:
Cukier wsypujemy na patelnie i podgrzewamy na małym ogniu aż się dokładnie rozpuści i lekko zbrązowieje, następnie dodajemy sól i wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy cały czas gotując. Gdy się składniki dobrze połączą i nie będzie żadnych grudek przelewamy karmel do osobnego naczynia i odstawiamy żeby wystygł.
2. Krem czekoladowy:
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. odstawiamy żeby trochę przestygła. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej roztopioną czekoladę miksujemy chwilę i przekładamy krem do rękawa cukierniczego z zamocowaną okrągłą końcówką.
3. Pozostałe składniki:
Banany obieramy ze skórki i tniemy na kawałki o grubości około 3cm. W bananach małym nożykiem wycinamy dołki. Następnie wszystkie banany skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny.
4. Dołki wycięte w bananach napełniamy prędzej przygotowanym karmelem
5. na wierzch wyciskamy trochę kremu czekoladowego
6.posypujemy wiórkami z białej czekolady i każdy kawałek wieńczymy ziarenkiem z Granatu.
Komentarze