Bananowy gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę, podobnie jak cebulkę. Wrzucamy wszystko na rozgrzana oliwę i smażymy w woku, aż się zarumieni. Odstawiamy na bok.
2.W międzyczasie stawiamy wodę na ryz i solimy. Gotujemy w zależności od rodzaju ryżu. Zwykle koło 10minut.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone w drobne plasterki banany. Nie możemy ich przypalić, wiec musimy smażyć je na małym ogniu, aż zmiękną i stworzą masę. Wtedy dodajemy curry, paprykę i chilli.
Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
3.W kubku wrzącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Mieszamy aż do rozpuszczenia.
4.Stawiamy woka z kurczakiem ponownie na palnik i dolewamy gorący wywar. Mieszamy i gotujemy chwilkę, zanim dodamy masę bananowa.
Po polaczeniu masy bananowej z wywarem dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy z ryżem.
5.Danie jest doskonale. Z jednej strony pikantne dzięki chilli, ale jednocześnie słodkie dzięki bananom. Polecam! J
Komentarze