BANANOWY GULASZ

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Odktyty przez przypadek, ale od tej pory ulubiony! Musicie go zrobic :)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - curry: 2 łyżki
    - papryka słodka w proszku: 2 łyżki
    - chilli suszone lub w proszku: 1 łyżka
    - kostka rosołowa mięsna: 1 sztuka
    - woda: 1 szklanka
    - ryż: 1 opakowanie
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - banan: 2 sztuki
    - oliwa: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bananowy gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę, podobnie jak cebulkę. Wrzucamy wszystko na rozgrzana oliwę i smażymy w woku, aż się zarumieni. Odstawiamy na bok.
  • 2. W międzyczasie stawiamy wodę na ryz i solimy. Gotujemy w zależności od rodzaju ryżu. Zwykle koło 10minut.
    Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone w drobne plasterki banany. Nie możemy ich przypalić, wiec musimy smażyć je na małym ogniu, aż zmiękną i stworzą masę. Wtedy dodajemy curry, paprykę i chilli.
    Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. W kubku wrzącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Mieszamy aż do rozpuszczenia.
  • 4. Stawiamy woka z kurczakiem ponownie na palnik i dolewamy gorący wywar. Mieszamy i gotujemy chwilkę, zanim dodamy masę bananowa.
    Po polaczeniu masy bananowej z wywarem dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
    Podajemy z ryżem.
  • 5. Danie jest doskonale. Z jednej strony pikantne dzięki chilli, ale jednocześnie słodkie dzięki bananom. Polecam! J
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować