Wspomnienie lata na Bali

0 (0 ocen)

  • 10 min

Naszło mnie na wspomnienia, bo kolejna podróż do królestwa smaków już za pasem. Także dziś prezentuje kurczaka w słodkim sosie sojowym z makaronem ryzowym!

  • 10 min

Składniki:



  • 1 pierś z kurczaka
    1 marchewka
    1 cebula
    1 mały bakłażan
    3 ząbki czosnku
    Zielona cebulka

    Przyprawy:
    Czarny sezam (lub zwykły)
    kecap manis (slodki sos sojowy)
    Imbir w proszku
    Czosnek w proszku
    Sos chilli
    Sól i pieprz
    Oliwa do smażenia
    Makaron ryzowy

Wspomnienie lata na bali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siekamy cebulkę i czosnek i wrzucamy na rozgrzana oliwę, dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Podsmażamy, do momentu, w którym cebulka się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojonego bakłażana. Solimy i pieprzymy, dodajemy sosu chilli (1 łyżeczka, max 1,5).
    Dosypujemy odrobine imbiru w proszku i czosnku, na końcu dodajemy 3 łyżki słodkiego sosu sojowego.Za pomocą obieraczki 'wkrajamy' wiórki marchewki. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy na ok 3 minuty, mieszając co chwilkę.
    W międzyczasie do gotującej osolonej wody wrzucamy makaron ryzowy. Gotujemy 2 minuty i odcedzamy.
    Nakładamy do miseczek, dodajemy kurczaka z warzywami, posypujemy zielona cebulka i czarnym sezamem!
    PYSZNE! -Pyszne, pyyyyyyszzzzzzneeeeeeeeeeeeeee:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy