Naszło mnie na wspomnienia, bo kolejna podróż do królestwa smaków już za pasem. Także dziś prezentuje kurczaka w słodkim sosie sojowym z makaronem ryzowym!
10 min
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 marchewka
1 cebula
1 mały bakłażan
3 ząbki czosnku
Zielona cebulka
Przyprawy:
Czarny sezam (lub zwykły)
kecap manis (slodki sos sojowy)
Imbir w proszku
Czosnek w proszku
Sos chilli
Sól i pieprz
Oliwa do smażenia
Makaron ryzowy
Wspomnienie lata na bali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Siekamy cebulkę i czosnek i wrzucamy na rozgrzana oliwę, dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Podsmażamy, do momentu, w którym cebulka się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojonego bakłażana. Solimy i pieprzymy, dodajemy sosu chilli (1 łyżeczka, max 1,5).
Dosypujemy odrobine imbiru w proszku i czosnku, na końcu dodajemy 3 łyżki słodkiego sosu sojowego.Za pomocą obieraczki 'wkrajamy' wiórki marchewki. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy na ok 3 minuty, mieszając co chwilkę.
W międzyczasie do gotującej osolonej wody wrzucamy makaron ryzowy. Gotujemy 2 minuty i odcedzamy.
Nakładamy do miseczek, dodajemy kurczaka z warzywami, posypujemy zielona cebulka i czarnym sezamem!
PYSZNE! -Pyszne, pyyyyyyszzzzzzneeeeeeeeeeeeeee:)
Komentarze