Bananowa krówka

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Czas na rozpustę, czyli ciacho BANANOWA KRÓWKA. Kilka różnych warstw, które łączą się w idealną całość. Sami się przekonajcie ciasto jest naprawdę genialne, zapraszam :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka 23/33 cm):

    biszkopt:

    jajka 4 szt,

    mąka pszenna 1 szklanka,

    mąka ziemniaczana 1/3 szklanki,

    cukier 1 szklanka,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,


    masa budyniowa:

    mleko 500 ml,

    budyń waniliowy 1 szt,

    cukier 2 łyżki,

    masło 200 g,


    bita śmietana:

    śmietanka 30% 200 ml,

    śnieżka w proszku 1 szt,


    dodatkowo:

    banany 6 szt,

    dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,

    herbatniki 45 szt,

    kajmak w puszce 460 g,

    herbata czarna 0,5 szklanki,

    czekolada gorzka 6 kostek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Bananowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie nasączamy go połową naparu z herbaty i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Banany przekrawamy wzdłuż i układamy na biszkopcie.

    300 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy ok. 3 min. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostygnięty budyń i ucieramy. Gotową masę wykładamy na banany i równomiernie rozsmarowujemy. Na masie układamy warstwę herbatników, delikatnie nasączamy je naparem z herbaty i smarujemy masą kajmakową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, którą również należy nasączyć herbatą.

    Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia. Bitą śmietanę wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Śmietanka Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować