Bananowa krówka

  • wyświetlono: 724 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Czas na rozpustę, czyli ciacho BANANOWA KRÓWKA. Kilka różnych warstw, które łączą się w idealną całość. Sami się przekonajcie ciasto jest naprawdę genialne, zapraszam :)

P1040742 (3)
  • 15 porcje
  • 50min

Składniki

(blaszka 23/33 cm):

biszkopt:

jajka 4 szt,

mąka pszenna 1 szklanka,

mąka ziemniaczana 1/3 szklanki,

cukier 1 szklanka,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,


masa budyniowa:

mleko 500 ml,

budyń waniliowy 1 szt,

cukier 2 łyżki,

masło 200 g,


bita śmietana:

śmietanka 30% 200 ml,

śnieżka w proszku 1 szt,


dodatkowo:

banany 6 szt,

dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,

herbatniki 45 szt,

kajmak w puszce 460 g,

herbata czarna 0,5 szklanki,

czekolada gorzka 6 kostek.

Sposób przygotowania przepisu:

Bananowa krówka

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie nasączamy go połową naparu z herbaty i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Banany przekrawamy wzdłuż i układamy na biszkopcie.

    300 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy ok. 3 min. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostygnięty budyń i ucieramy. Gotową masę wykładamy na banany i równomiernie rozsmarowujemy. Na masie układamy warstwę herbatników, delikatnie nasączamy je naparem z herbaty i smarujemy masą kajmakową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, którą również należy nasączyć herbatą.

    Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia. Bitą śmietanę wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptkrembananysmietankatofiibita

Komentarze

Podobne przepisy

Krówka na biszkopcie

Dodane przez: danusia19671

Ciasto Krówka na biszkopcie

Przepyszne ciasto do kawy, które...

bezowa krówka

Dodane przez: mariosylwia

Bezowa krówka

:-) Gorąco polecam (-:

Pasiasta krówka

Dodane przez: thrush

Pasiasta krówka

Kiedy chce zrobić kochanej żonie...

Ciasto Krówka Na Biszkopcie

Dodane przez: gotowanietoproste

Ciasto Krówka Na Biszkopcie

Karmelowy biszkopt, masa budyniowa...

Ciasto Czekoladowa Krówka

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Czekoladowa Krówka

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu...

Ciasto krówka

Dodane przez: Ania_L

Ciasto krówka

Krówka to jedno z moich ulubionych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE