Bakłażany w sosie pomidorowym z sosem balsamicznym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niezwykle aromatyczne danie, zdecydowanie popisowe:-) Przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z książki kucharskiej napisanej przez kucharzy z najdroższego i największego statku wycieczkowego na świecie. Do tej książki mają dostęp tylko pracownicy - jednym z nich jest moja kuzynka:-))

  • 60 min

Składniki:

  • 2 małe bakłażany
    mąka, 2 jajka, bułka tarta
    300 gr mozzarelli
    1 duży pomidor
    1 duża cebula
    350 gr przecieru pomidorowego
    łyżka posiekanej bazylii
    łyżka oregano
    olej
    1 ząbek czosnku
    ocet balsamiczny 100 ml
    świeżo zmielone sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażany w sosie pomidorowym z sosem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos pomidorowy: przecier wlewamy do rondelka, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i oregano, mieszamy i odstawiamy. Sos balsamic: Do rondelka wlewamy ocet i wstawiamy na ogień. Mieszamy aż zredukuje i zgęstnieje, odstawiamy. Bakłażany: Myjemy, kroimy w plastry ok 1,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Następnie maczamy w rozkłóconych jajkach i w bułce tartej. Układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na rumiano. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy piramidki: bakłażan, plaster mozzarelli, plaster pomidora, bakłażan, pomidor, ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 17o stopni na 15 minut. Sposób podania: na talerzu wylewamy kilka łyżek sosu pomidorowego, na tym układamy bakłażany. Obok wylewamy sos balsamiczny.

Porady

Danie może spokojnie być daniem samodzielnym lub jako dodatek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mozzarella Ocet Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować