Bakłażan nadziany mięsem mielonym, suszonymi pomidorami i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie w sam raz na pożywny, smaczny obiad. Idealnie komponuje się z zestawem surówek i ryżem.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
    30 dag mięsa mielonego
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    1/2 szkl czarnych oliwek
    1 słoik pomidorów suszonych
    zioła prowansalskie
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan nadziany mięsem mielonym, suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy, odcinamy końcówkę i wydrążamy miąższ, ostrożnie go wyciągając np łyżką. Oprószamy w środku solą i odstawiamy na ok 20 min.
  • 2. Siekamy drobno wydrążony miąższ. Mieszamy z mięsem mielonym. dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wyrabiamy.
  • 3. Odsączamy oliwki i pomidory z zalewy. Kroimy pomidory na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa i mieszamy.
  • 4. Napełniamy bakłażany mięsną masą za pomocą łyżki. Mocno ubijamy. Przykładamy odciętą końcówkę i owijamy bakłażany folią. Pieczemy ok 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Kroimy w plastry. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mięso Oliwki Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować