Bakłażan nadziany mięsem mielonym, suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany myjemy, odcinamy końcówkę i wydrążamy miąższ, ostrożnie go wyciągając np łyżką. Oprószamy w środku solą i odstawiamy na ok 20 min.
2.Siekamy drobno wydrążony miąższ. Mieszamy z mięsem mielonym. dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wyrabiamy.
3.Odsączamy oliwki i pomidory z zalewy. Kroimy pomidory na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa i mieszamy.
4.Napełniamy bakłażany mięsną masą za pomocą łyżki. Mocno ubijamy. Przykładamy odciętą końcówkę i owijamy bakłażany folią. Pieczemy ok 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Kroimy w plastry. Smacznego!
Komentarze