Bakaliowa szarlotka z cynamonową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nowoczesny typ szarlotki, ja ją uwielbiam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szkl mąki
    0,5 szkl cukru
    4 żółtka
    250g margaryny
    Cukier waniliowy
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa bakaliowa:
    1,5 kg jabłek
    3 łyżki kaszy manny
    10 dag rodzynek
    10 dag posiekanych orzechów włoskich
    skórka pomarańczowa
    cynamon
    aromat pomarańczowy
    cukier do smaku

    Cynamonowa pianka:
    4 białka
    0,5szkl cukru
    Cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bakaliowa szarlotka z cynamonową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę posiekać z margaryną, cukrami i proszkiem. Dodać żółtka i wyrobić ciasto. ¾ ciasta przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, do pozostałej części wmieszać kakao i dać do zamrażalnika.
  • 2. Masa bakaliowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka podlać 0,5 szkl wody i prażyć na małym ogniu. Gdy jabłka zmiękną dodać kaszę mannę, bakalie, cynamon oraz aromat. Posłodzić do smaku. Zimne przełożyć na ciasto.
  • 3. Cynamonowa pianka:
    Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować aż do jego rozpuszczenia. Wsypać cynamon, wymieszać delikatnie łyżką. Wyłożyć na jabłka. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce. Piec ok. 1 godziny w 190C.

Porady

Blaszka o wymiarach: 25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować