Szarlotka bakaliowa

0 (0 ocen)

Szarlotka "chodziła" za mną już od jakiegoś czasu. Miałam ochotę na taką z lodami, ale w momencie kiedy dopadła mnie angina odpuściłam lody, a zjadłam ją ze smakiem przy filiżance gorącej herbaty.

Składniki:

  • Na blaszkę 24x24cm

    400g mąki tortowej
    200g masła
    200g drobnego cukru kryształu
    1 cukier migdałowy
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 18%
    szczypta soli
    8 średniej wielkości jabłek
    100g orzechów włoskich
    100g rodzynek sułtańskich
    100g skórki pomarańczowej
    1 płaska łyżka cynamonu
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Owijamy folią i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
    W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i łączymy ze zmielonymi orzechami oraz rodzynkami, skórką pomarańczową i cynamonem. Mieszamy dokładnie.
    Większą część ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki. Wyrównujemy boki i spód, nadmiar odcinamy. Dziurkujemy widelcem i podpiekamy przez 20 minut w temp. 190st C.
    Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkowo- bakaliową oraz drugą część ciasta, którą wałkujemy, kroimy na cienkie paski i przeplatamy tworząc kratkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 30 minut, a przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Krajanka bakaliowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Krajanka bakaliowa

czarrna Bakaliowe ciasto do kawy 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować