Bajaderki, czyli kule rumowe

4 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne kulki mocno czekoladowe, które swoją tradycję wywodzą z XX - lecia międzywojennego. Mówi się, że bajaderka to ciastko, które przyjmie wszystko, a robione jest z okrawków ciast pozostałych po pieczeniu. Ciasteczka są przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg ciasta (resztki biszkoptu, babki, ciastek np. petit beurre)
    150 ml mleka
    1 czubata łyżka kakao
    50 g czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
    2 czubate łyżki dowolnego dżemu
    2 garści posiekanych orzechów dowolnych
    zapach (rum, aromat pomarańczowy, waniliowy, migdałowy)
    wiórki kokosowe i posiekane orzechy do obtaczania bajaderek
    ewentualnie małe papilotki
Wystaw ocenę:

4 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Bajaderki, czyli kule rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Bierzemy dużą miskę, wrzucamy do niej pokruszone resztki ciasta i pozostałe składniki. Mieszamy wszystko rękami, ciasto ma być trochę luźne, ale ma się ładnie kulać w dłoniach. Kulki wykulane przez nas obtaczamy w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach i układamy na talerzu. Jeśli mamy papilotki, wkładamy kule do nich. Odkładamy bajaderki do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby stężały. Bajaderki gotowe!
  • o 2. Z tej porcji składników wychodzi 20 - 25 bajaderek o średnicy 3 - 4 cm.

Porady

Jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie chce się dobrze kulać, można dodać trochę bułki tartej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować