Rumowe bajaderki - pyszny sposób na nieudane ciasto

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Upiekłam ostatnio ciasto bez cukru. W połowie pieczenia uświadomiłam sobie, że ten składnik przez przypadek pominęłam. Ciasto zamroziłam i czekało na swoją chwilę. Wyszły z niego fantastyczne bajaderki.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Nieudane ciasto - 500g (dowolne, bez mas, galaretki itp.)
    Żurawina - 50g
    Rodzynki - 50g
    Rum - 1/2 szklanki
    Migdały płatki - 30g
    Czekolada - 100g (mniej jeśli ciasto było czekoladowe)
    Pasta daktylowa - 50g (można pominąć jeśli ciasto było słodkie)
    Skórka pomarańczowa - 40g
    Wiórki kokosowe - 50g
    Kwaśny, gęsty dżem - 100g (u mnie z czarnej porzeczki)

    Do obsypania:
    Kakao i truskawki liofilizowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Bajaderka

Rumowe bajaderki - pyszny sposób na nieudane ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bajaderki 1. Rodzynki i żurawinę zalewamy rumem. Odstawiamy na 15 minut do zmięknięcia.

    Ciasto kruszymy na drobne kawałki.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Wszystkie składniki mieszamy (łącznie z rumem, którym zalane były bakalie). Razem mieszamy i zagniatamy do uzyskania w miarę jednorodnej masy.

    Formujemy kulki lub inny kształt za pomocą foremek. Obtaczamy w gorzkim kakao lub pokruszonych liofilizowanych truskawkach. Odstawiamy do lodówki na całą noc.

Porady

Zamiast ciasta można użyć herbatników. Jeśli kulki się nie kleją, dodajcie więcej dżemu. Dżem można oczywiście zastąpić powidłami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować