Bajaderki

0 (0 ocen)

Takie bajaderki można zrobić z resztek ciasta. Wystarczy dodać ulubione bakalie i trochę rumu. Lub upiec ciasto czekoladowe i z niego zrobić bajaderki.

Składniki:


  • Ciasto
    125 g margaryny lub masła
    1 jajko
    1 szkl cukru
    2 szkl mąki pszennej
    1 szkl kefiru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Dodatki
    50-100 ml rumu
    4-5 łyżek nutelli
    3-4 łyżki migdałów w płatkach
    3-4 łyżki kokosu
    50 g rodzynki sułtanki
    100 g orzechów włoskich
    Do obtoczenia
    kokos, mielone i siekane migdały

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bajaderka

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Margarynę rozpuścić, powinna być letnia. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki, kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być wilgotne i klejące by można było uformować kulki. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nutelli lub rumu. Z ciasta uformować kulki-bajaderki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w kokosie, mielonych orzechach lub migdałach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować