Bajaderki

  • wyświetlono: 854 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Takie bajaderki można zrobić z resztek ciasta. Wystarczy dodać ulubione bakalie i trochę rumu. Lub upiec ciasto czekoladowe i z niego zrobić bajaderki.

alaaa

Składniki


Ciasto
125 g margaryny lub masła
1 jajko
1 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 szkl kefiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Dodatki
50-100 ml rumu
4-5 łyżek nutelli
3-4 łyżki migdałów w płatkach
3-4 łyżki kokosu
50 g rodzynki sułtanki
100 g orzechów włoskich
Do obtoczenia
kokos, mielone i siekane migdały

Sposób przygotowania przepisu:

Bajaderki

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Margarynę rozpuścić, powinna być letnia. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki, kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być wilgotne i klejące by można było uformować kulki. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nutelli lub rumu. Z ciasta uformować kulki-bajaderki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w kokosie, mielonych orzechach lub migdałach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciebakaliebajaderki

Komentarze

Podobne przepisy

Bajaderki

Dodane przez: BetiS

Bajaderki

Szybkie, tanie i smaczne. Dzieci...

Dodane przez: Monichula

Bajaderki

Bajaderki - czyli drugie życie...

Bajaderki

Dodane przez: ilka_86

Bajaderki

Czy jedliście kiedyś bajaderki...

gotowe bajaderki

Dodane przez: Justyna Z

Bajaderki

Wspaniały deser: pyszny, ekonomiczny...

Bajaderki

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Bajaderki

Zepsułam jeden spód kruchego ciasta,...

bajaderki

Dodane przez: majka190382

BAJADERKI

Musisz spróbować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE