Takie bajaderki można zrobić z resztek ciasta. Wystarczy dodać ulubione bakalie i trochę rumu. Lub upiec ciasto czekoladowe i z niego zrobić bajaderki.
Składniki:
Ciasto
125 g margaryny lub masła
1 jajko
1 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 szkl kefiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Dodatki
50-100 ml rumu
4-5 łyżek nutelli
3-4 łyżki migdałów w płatkach
3-4 łyżki kokosu
50 g rodzynki sułtanki
100 g orzechów włoskich
Do obtoczenia
kokos, mielone i siekane migdały
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Margarynę rozpuścić, powinna być letnia. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki, kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być wilgotne i klejące by można było uformować kulki. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nutelli lub rumu. Z ciasta uformować kulki-bajaderki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w kokosie, mielonych orzechach lub migdałach.
Komentarze