Bagietki z nadzieniem czosnkowym

  • wyświetlono: 1913 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Owa bagietka ma wielu miłośników i ja również do nich należę. Uwielbiam kupować ją u nas w piekarni, zwłaszcza rano gdy jest jeszcze gorąca. Jednak możecie sami ją upiec w domu, nic bardziej łatwego. Ciasto jest dość zwarte i bardzo dobrze się formuje, więc nie powinniście mieć problemu z formowaniem bagietki. Może nie wyglądają jak te sklepowe, ale za to są pyszniejsze i zdrowsze. Pamiętajcie, że domowe wypieki nie muszą wyglądać jak te z piekarni - w końcu są domowe.

Marica738
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto


3 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 - 700
1 szklanka mleka
około 100 ml wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 opakowanie 7g suszonych drożdży
Masło czosnkowe
1/2 kostki miękkiego masła
6 ząbków czosnku
sól do smaku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Bagietki z nadzieniem czosnkowym

  • 1. Mleko podgrzewamy by było letnie, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z cukrem.
    Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, następnie wlewamy mleko, wyrabiamy dokładnie ciasto, dodajemy stopniowo wodę i w zależności ile mąka zabierze u mnie około 100 ml.
    Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz nie powinno kleić się do rąk.
    Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
    W miedzy czasie przygotowujemy masło, czosnek przepuszczamy przez praskę, mieszamy z miękkim masłem, doprawimy solą, dodajemy natkę. Całą masę przekładamy na folię spożywczą, formujemy na kształt wałka i wkładamy do zamrażalki.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy podłużną bagietkę - nie wyjdą duże, ale później gdy dodacie masło się wydłużą, a w piekarniku jeszcze sporo wyrosną. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną formę do wypiekania bagietek. Przykrywamy i odstawimy ponownie na 30 minut.
    Następnie dzielimy masło na cienkie plasterki, nacinamy bagietki do samego dołu, w nacięcia wkładamy masło.
    Pieczemy w 180 C około 15 - 18 minut, aż nabiorą złotego koloru, a skórka będzie chrupiąca.
    Upieczone możemy podawać od razu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czosnekbagietkaDOMOWE PIECZYWO

Komentarze

Podobne przepisy

bagietki

Dodane przez: lemonwilde

Bagietka z czosnkiem

Ta przekąska będzie smakowała każdemu...

Bagietka czosnkowa ziołowa

Dodane przez: Karolina Klimczak

Bagietka czosnkowa -ziołowa

święta wielkanocne sie juz zbliżają...

Bagietki pełnoziarniste z ziarnami

Dodane przez: AnkaFiranka

Pełnoziarniste bagietki z ziarnami

Uwielbiam produkty pełnoziarniste,...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Bagietki z serem

Bagietka, to super sprawa, i na...

image-0lgfr0l

Dodane przez: natalia2004

zapiekanki z bagietki

Pyszny, polski fast food, który...

bagietka z czosnkiem

Dodane przez: anka1988

Bagietka z czosnkiem

Świeża, chrupiąca, domowa bagietka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE