Bagietki z nadzieniem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, dodać soli,wlać mleko z drożdżami i wodę, wymieszać. Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie się kleić do rąk.Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość)
2.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 4 części i z każdej utoczyć wałek długości i wielkości bagietki. Bagietki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
3.W tym czasie przygotować nadzienie, miękkie masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanymi ziołami. W bagietkach porobić nacięcia i za pomocą szprycy wycisnąć nadzienie. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.190 stopni aż bagietki się zrumienią ok.15 minut.
Komentarze