Bagietki z nadzieniem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chrupiące domowe bagietki z domowym masłem czosnkowym i ziołami to smaczna propozycja na ciepłą kolację bądź śniadanie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 1/2 szklanki mąki pszennej
    50 ml ciepłej wody
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    10 g suszonych drożdży

    Nadzienie:
    1/2 kostki masła
    5-6 ząbków czosnku
    2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, koperek,bazylia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka Desery

Bagietki z nadzieniem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, dodać soli,wlać mleko z drożdżami i wodę, wymieszać. Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie się kleić do rąk.Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość)
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 4 części i z każdej utoczyć wałek długości i wielkości bagietki. Bagietki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • . 3. W tym czasie przygotować nadzienie, miękkie masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanymi ziołami. W bagietkach porobić nacięcia i za pomocą szprycy wycisnąć nadzienie. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.190 stopni aż bagietki się zrumienią ok.15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (165 ocen)

Czosnkowe bagietki

To może cię zainteresować