Bagietki z masłem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bagietki czosnkowe pszenno-żytnie, idealne na kolację, takie pieczywo u mnie zawsze ma wzięcie. Po co kupować gotowce, jak można upiec samemu i to sto razy lepsze. Z poniższego przepisu wyszły 4 duże bagietki pieczone na formach do bagietek. Zachęcam, bo warto.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    650 g mąki pszennej
    100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    100 g masła (roztopić)
    2 łyżeczki soli
    50 g świeżych drożdży
    300 ml ciepłej wody
    100-150 ml ciepłego mleka (w zależności od użytej mąki, można dolać w czasie wyrabiania)

    Masło czosnkowe:
    100 g miękkiego masła
    3-4 ząbki czosnku (przecisnąć)
    sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Bagietki z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło czosnkowe:
    W misce dokładnie wymieszać masło, czosnek, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
  • 2. Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski lub misy robota wsypać mąki, dodać pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać mleka/wody lub podsypać mąką. Ciasto rzucić kilka razy o blat. Następnie przełożyć je do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • 3. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części i formujemy bagietki, które odkładamy na formy do bagietek lub na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia w ten sposób, żeby zrobić z niego takie rynienki. Bagietki naciąć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 15 minut. Mają się podpiec. Następnie wyjąć bagietki z piekarnika i lekko wystudzić. Każdą bagietkę naciąć w tych samych miejscach i do każdego nacięcia wsmarować masło czosnkowe. To co zostanie na górze na końcu rozsmarować na całą bagietkę. Ponownie bagietki włożyć do piekarnika na ok. 5-10 minut do zrumienienia.

    Najlepsze są na ciepło.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Masło czosnkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować