Babka ziemniaczana z żeberkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dzielimy na paski, czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim żeberka, posypujemy tymiankiem oraz solą i pieprzem, wkładamy na pół godziny do lodówki.
Żeberka obsmażamy z każdej strony na łyżce oleju, następnie dodajemy do nich posiekaną cebulę i chwilkę smażymy, gdy cebulka sie zrumieni żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego .
2.Ziemniaki obieramy a następnie tarkujemy na drobnych oczkach, do masy dodajemy roztrzepane jajka oraz grysik a także majeranek oraz sól i pieprz, masę mieszamy.
Żeberka zalewamy masą ziemniaczaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny.[ pod koniec zdjęłam pokrywkę i ładnie babka się zapiekła]. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Komentarze