Babka ziemniaczana z żeberkami

4.95 (168 ocen)

  • 30 min

Pyszna babka ziemniaczana ..

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    1 kg żeberek
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 jajka
    1/3 szklanki grysiku
    łyżka tymianku
    łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.95 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka ziemniaczana z żeberkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podsmażone żeberka 1. Żeberka dzielimy na paski, czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim żeberka, posypujemy tymiankiem oraz solą i pieprzem, wkładamy na pół godziny do lodówki.

    Żeberka obsmażamy z każdej strony na łyżce oleju, następnie dodajemy do nich posiekaną cebulę i chwilkę smażymy, gdy cebulka sie zrumieni żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego .
  • Żeberka zalane masą. 2. Ziemniaki obieramy a następnie tarkujemy na drobnych oczkach, do masy dodajemy roztrzepane jajka oraz grysik a także majeranek oraz sól i pieprz, masę mieszamy.
    Żeberka zalewamy masą ziemniaczaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny.[ pod koniec zdjęłam pokrywkę i ładnie babka się zapiekła]. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować