Babka ziemniaczana

4 (1 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Średni

pyszna alternatywa gotowanych ziemniaków

  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • około 1,5 kg ziemniaków,
    3 duże cebule,
    250 g wędzonego boczku,
    3 ząbki czosnku,
    1 duża łyżka skrobi ziemniaczanej,
    1 łyżeczka majeranku,
    sól,
    pieprz,
    1 łyżeczka soli,
    3 jajka
    świeży koper
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sitko i odstaw na około 10 minut, aby dobrze odciekły.
    W tym czasie podsmaż na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.
    Ziemniaki wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, jajami, przyprawami, podsmażonym boczkiem i cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę przełóż do natłuszczonej dużej formy do pieczenia babki, na której dnie wyłożyliśmy posiekany świeży koperek.
    Pieczemy około 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150ºC. Pod koniec tego czasu wyjmujemy babkę z formy i pozwalamy na to by odparowały i podpiekły się zewnętrzne części babki.
    Podajemy np. z sosem grzybowym.

Porady

Babkę podajemy na świeżo-

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ziemniaki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować