Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sitko i odstaw na około 10 minut, aby dobrze odciekły.
W tym czasie podsmaż na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.
Ziemniaki wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, jajami, przyprawami, podsmażonym boczkiem i cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę przełóż do natłuszczonej dużej formy do pieczenia babki, na której dnie wyłożyliśmy posiekany świeży koperek.
Pieczemy około 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150ºC. Pod koniec tego czasu wyjmujemy babkę z formy i pozwalamy na to by odparowały i podpiekły się zewnętrzne części babki.
Podajemy np. z sosem grzybowym.
Komentarze