Babka z prażonymi migdałami i kokosem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć BABKI a tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na babkę z prażonymi migdałami i kokosem to moja najbardziej ulubiona wersja babki i znika do ostatniego okruszka… polecam

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka ( większe)
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 margaryna
    3 łyżki kakao puchatek
    2/3 szklanki prażonych migdałów 9 troszkę zostawiamy do dekoracji na polewę)
    4 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Tłuszcz do formy
    Odrobina bułki tartej do oprószenia formy
    Do udekorowania: według uznania polewa czekoladowa czy cukier puder, stopiona czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka z prażonymi migdałami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z prażonymi migdałami i kokosem 1. Całe jajka miksuje z cukrem ( aż do białości) następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, następnie stopniowo płatki migdałowe i kokos. A na koniec powoli dodajemy cały czas miksując gorącą roztopioną margarynę.
    Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i oprószonej bułką tartą.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 – 50 min w temp. 175 st. z termoobiegiem.
    (do suchego patyczka).
    Plewa:
    Czekoladę pokruszyć dodać margarynę i na bardzo delikatnym ogniu lub rondelek znużyć w gorącej wodzie i tak rozpuścić czekoladę. Polewę wylewamy na babkę i oprószam płatkami czekoladowymi.
    Upieczoną babkę udekorować polewą i płatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować