Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć BABKI a tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na babkę z prażonymi migdałami i kokosem to moja najbardziej ulubiona wersja babki i znika do ostatniego okruszka… polecam
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka ( większe)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 margaryna
3 łyżki kakao puchatek
2/3 szklanki prażonych migdałów 9 troszkę zostawiamy do dekoracji na polewę)
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Tłuszcz do formy
Odrobina bułki tartej do oprószenia formy
Do udekorowania: według uznania polewa czekoladowa czy cukier puder, stopiona czekolada
Babka z prażonymi migdałami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka miksuje z cukrem ( aż do białości) następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, następnie stopniowo płatki migdałowe i kokos. A na koniec powoli dodajemy cały czas miksując gorącą roztopioną margarynę.
Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i oprószonej bułką tartą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 – 50 min w temp. 175 st. z termoobiegiem.
(do suchego patyczka).
Plewa:
Czekoladę pokruszyć dodać margarynę i na bardzo delikatnym ogniu lub rondelek znużyć w gorącej wodzie i tak rozpuścić czekoladę. Polewę wylewamy na babkę i oprószam płatkami czekoladowymi.
Upieczoną babkę udekorować polewą i płatkami.
Komentarze