Babka z Nutellą

4.51 (194 ocen)

Babka wilgotna,czekoladowa i czego się obawiałam najbardziej nie jest zbyt słodka,pomimo takiej ilości nutelli.Zdecydowanie polecam.

Składniki:

  • 500 g szklanki mąki tortowej
    200 g miękkiego masła
    260 g kopiastych łyżek nutelli
    1 szklanka naturalnego jogurtu
    1 szklanka cukru drobnego
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    150 g mlecznej czekolady
    2 łyżki mleka
    czekoladowe kulki
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia.Masło ucieramy na puszystą masę.Następnie dodajemy porcjami cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera.Do masy dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania.Ucierając dodajemy nutellę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Do masy dodajemy na przemiennie mąkę z jogurtem.
  • 2. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.Pieczemy w temperaturze 180'C przez około 60-65 minut.Odstawiamy do ostygnięcia.Wyjmujemy babkę z formy.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając do niej mleko.Polewamy babkę polewą i ozdabiamy czekoladowymi kuleczkami.

Porady

-wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować