Babka ucierana z nutellą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjna babka ucierana. Dla wzbogacenia smaku, do części z kakao, dodałam krem czekoladowy. Wyszło pysznie.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g. masła, lub margaryny
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
    5 jajek
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka ucierana z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka ucierana z nutellą 1. Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka, utrzeć. Następnie wsypać mąkę i proszek
    do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę.

    Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta.

    Większą część ciasta, przełożyć do foremki
    na babkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
  • Babka ucierana z nutellą 2. Do pozostałej części ciasta, dodać kakao i nutellę. Utrzeć do połączenia składników.
    Następnie wyłożyć do foremki, na jasną cześć ciasta.
    Tak przygotowaną babkę, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni
    i piec 50-60 minut. Do suchego patyczka.
  • Babka ucierana z nutellą 3. Wystudzoną babkę, posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli nie chcecie używać nutelli, wystarczy zamiast tego, dodać jeszcze jedną łyżkę kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować