Babka z kawą rozpuszczalną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę , cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Podczas ucierania dodawać po 1 jajku. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo na przemian z mlekiem do utartej masy, wymieszać. Formę z kominkiem o pojemności 2 litry wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do formy przełożyć 2/3 masy. Resztę wymieszać z kawą rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Ciasto kawowe przełożyć do formy na ciasto jasne. Widelcem wykonać spiralne ruchy, przemieszać obie warstwy. Piekarnik nagrzać do tem. 180 stopni. Formę włożyć do piekarnika , piec około 60 min. Po upieczeniu babkę przestudzić w formie. Wyjąć ciasto z formy, oprószyć cukrem pudrem. Śmietanę ubić na puszysto. Szprycą wycisnąć na wierzch babki i posypać kakao.
Komentarze