Babka z kawą rozpuszczalną

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyjątkowa babka kawowa

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny Kasi
    1 szklanka cukru 2 cukry waniliowego
    1 torebka proszku do pieczenia
    4 jajka
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    20dkg śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z kawą rozpuszczalną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę , cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Podczas ucierania dodawać po 1 jajku. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo na przemian z mlekiem do utartej masy, wymieszać. Formę z kominkiem o pojemności 2 litry wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do formy przełożyć 2/3 masy. Resztę wymieszać z kawą rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Ciasto kawowe przełożyć do formy na ciasto jasne. Widelcem wykonać spiralne ruchy, przemieszać obie warstwy. Piekarnik nagrzać do tem. 180 stopni. Formę włożyć do piekarnika , piec około 60 min. Po upieczeniu babkę przestudzić w formie. Wyjąć ciasto z formy, oprószyć cukrem pudrem. Śmietanę ubić na puszysto. Szprycą wycisnąć na wierzch babki i posypać kakao.

Porady

Babkę można również polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować