Babka Velvet z kawą

5 (171 ocen)

  • 15 min

Velvet bo niezwykle miękka i puszysta, a do tego przywodzi na myśl niepowtarzalny smak i aromat pewnej kawy...

  • 15 min

Składniki:

  • Foremka na babkę
    Ciasto:
    3 jajka
    1 łyżka kawy mielonej
    10 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
    4 łyżki oleju
    ¾ szklanki cukru
    130g mąki
    80g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Lukier kawowy:
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Babka velvet z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Kawę rozpuszczalną i mieloną zaparzyć w 1/3 szklanki wrzącej wody. Ostudzić. Całe jajka utrzeć z masłem i olejem, dodawać partiami cukier. Masa ma być puszysta i jednolita. Następnie dodać zaparzone kawy oraz przesianą mąkę z proszkiem. Ucierać mikserem do powstania gładkiego ciasta. Masę przelać do foremki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 – 40 minut. Zimną babkę polać lukrem kawowym.
  • 2. Lukier kawowy: Kawę zalać odrobiną wrzątku. Wszystkie składniki połączyć, mieszając energicznie łyżką. Gdyby lukier okazał się zbyt rzadki dodać trochę cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować