Babka z buraków czerwonych z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

coś pomiędzy piernikiem, a ciastem ucieranym, z bardzo intensywnym posmakiem...hmm... sama nie jestem pewna czego

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka otrębów pszennych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    2 szklanki startych surowych buraków czerwonych ( 2 średniej wielkości buraki)

    Krem czekoladowy:
    1/2 pojemnika śmietany 18%
    2 pełne łyżeczki kakao
    2-3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z buraków czerwonych z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubijam z cukrem na puszysty krem, dodaję olej, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypuję otręby oraz przyprawy, a na końcu dodaję starte buraki. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i posypuję otrębami. Wykładam ciasto do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 50 min. Wyjmuję i studzę. Zimne wyjmuję z formy.
    Śmietanę mieszam z kakao za pomocą łyżki, dodaję cukier do smaku i gotowe. Kremem można posmarować całą babkę po wierzchu, lub osobno nałożyć na talerzyk przy cieście.

Porady

babka z buraków czerwonych,krem czekoladowy,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować