Pyszna i delikatna dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ma piękny kolor, w sam raz na świąteczny stół :).
60 min
Składniki:
5 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
150 g margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml rumu
50 ml soku pomarańczowego
Babka ucierana z mąką kukurydzianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę, następnie ucieramy cały czas dodając pojedynczo jajka. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i ucieramy. Wlewamy rum i sok dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy.
Pieczemy około 50 minut w 180 C.
Komentarze