Babka tygrysek z keksówki

4.2 (279 ocen)

Jej przygotowanie jest bardzo proste. Najbardziej czasochłonne jest ułożenie warstw ciasta.

Składniki:

  • - 5 jaj (białka oddzielone od żółtek);
    - 3/4 szklanki cukru (można dodać więcej);
    - 16 g cukru waniliowego;
    - 2 i 1/2 szklanki mąki;
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - 1/2 szklanki oleju;
    - szczypta soli;
    - 2 kopiaste łyżki kakao.
Wystaw ocenę:

4.2 (279 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka tygrysek z keksówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodaj cukier i cukier waniliowy, nie przerywając ubijania. Następnie dodaj po jednym żółtku i ubijaj do połączenia z białkami. Kolejno na przemian dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.
    Gotowe ciasto podziel na dwie porcje. Do jednej dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.
    Formę keksówkę o długości mniej więcej 25 cm. wysmaruj masłem i oprószonej bułką tartą.
    Gotowe ciasto wlewaj do formy łyżką na przemian - łyżkę jasnego i łyżkę ciemnego ciasta. U mnie tym razem były warstwy ciasta rozsmarowane na długość i szerokość keksówki, ciasto ciemne i jasne na przemian.
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 60 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
    Wyjmij i wystudź na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować