Zebra z keksówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy ucieramy do białości. Do powstałej masy wlać szklankę wody, oleju i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki tortowej. Wymieszać. Ciasto nakładać na środek keksówki. Najpierw 2 łyżki ciasta ciemnego, później jasnego- naprzemiennie. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok godziny,.
Polewa:
Kruszymy czekoladę i topimy najlepiej w kąpieli wodnej. Dokładamy łyżkę masła i mleka. Mieszamy do rozpuszczenia.
Porady
Składniki te wystarczają również na jedną tortownicę śr. 25cm.
Komentarze