Zebra z keksówki

4.48 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto bardzo łatwe w wykonaniu i szybkie. W sam raz do popołudniowej kawki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 keksówki dł. ok 20cm.
    5 jajek
    1.5 szklanki cukru kryształu
    2 sztuki cukru waniliowego
    2 szklanki mąki tortowej
    szklanka wody zimnej
    szklanka oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mąki tortowej


    Polewa:
    1 czekolada mleczna
    1 Łyżka masła
    1 Łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Zebra Desery

Zebra z keksówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy ucieramy do białości. Do powstałej masy wlać szklankę wody, oleju i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki tortowej. Wymieszać. Ciasto nakładać na środek keksówki. Najpierw 2 łyżki ciasta ciemnego, później jasnego- naprzemiennie. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok godziny,.

    Polewa:
    Kruszymy czekoladę i topimy najlepiej w kąpieli wodnej. Dokładamy łyżkę masła i mleka. Mieszamy do rozpuszczenia.

Porady

Składniki te wystarczają również na jedną tortownicę śr. 25cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować