Puszysta i lekka babka z ryżu gotowanego na mleku z cukrem i cynamonem, bitej śmietany, żelatyny, mrożonych borówek amerykańskich i kompotu z aronii, posypana czekoladą.
Babka ryżowa na zimno z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gotującego się mleka wsypujemy wcześniej namoczony i osączony ryż. Po 2 minutch wspólnego gotowania, dodajemy cukier puder oraz cynamon. Gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż ryż będzie miękki i wchłonie mleko. Jeśli ryż będzie za twardy, to należy dolać więcej mleka i dalej cierpliwie gotować. Mi to zajęło około 40 minut. Gotowy ryż studzimy.
2.Kompot z aronii podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Ubijamy zimą śmietanę na sztywno.
3.Mrożone borówki zalewamy kompotem z żelatyną.
4.Szybko i delikatnie łączymy ubitą śmietanę z ostudzonym ryżem oraz borówkami z żelatyną - użyłam miksera na wolnych obrotach.
5.Formę na babkę przelewamy zimną niegazowaną wodą i przekładamy masę babkową do formy. Ja użyłam dwóch foremek (około 15 cm) na taką ilość jak w przepisie. Wstawiamy do lodówki do stężenia na około 4 godziny.
6.Babkę przekładamy ostrożnie na talerz i posypujemy startą czekoladą.
Komentarze