Babka ryżowa na zimno z borówkami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Puszysta i lekka babka z ryżu gotowanego na mleku z cukrem i cynamonem, bitej śmietany, żelatyny, mrożonych borówek amerykańskich i kompotu z aronii, posypana czekoladą.

  • 4 godz.

Składniki:

  • ryż 1 szklanka
    mleko 3.5 szklanki + troszkę więcej
    cukier puder 5 łyżek
    cynamon mielony 1 łyżka
    borówki amerykańskie mrożone 280 gramów
    kompot z aronii 0.5 szklanki
    śmietana 30% 250 mililitrów
    Żelatyna 2.5 łyżki
    czekolada deserowa - 2 kostki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka ryżowa na zimno z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się mleka wsypujemy wcześniej namoczony i osączony ryż. Po 2 minutch wspólnego gotowania, dodajemy cukier puder oraz cynamon. Gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż ryż będzie miękki i wchłonie mleko. Jeśli ryż będzie za twardy, to należy dolać więcej mleka i dalej cierpliwie gotować. Mi to zajęło około 40 minut. Gotowy ryż studzimy.
  • 2. Kompot z aronii podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.

    Ubijamy zimą śmietanę na sztywno.
  • 3. Mrożone borówki zalewamy kompotem z żelatyną.
  • 4. Szybko i delikatnie łączymy ubitą śmietanę z ostudzonym ryżem oraz borówkami z żelatyną - użyłam miksera na wolnych obrotach.
  • 5. Formę na babkę przelewamy zimną niegazowaną wodą i przekładamy masę babkową do formy. Ja użyłam dwóch foremek (około 15 cm) na taką ilość jak w przepisie. Wstawiamy do lodówki do stężenia na około 4 godziny.
  • 6. Babkę przekładamy ostrożnie na talerz i posypujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować