Babka ponczowa z syropem z pigwy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest wiele osób, które szczególnie lubią ciasta wilgotne. To ciasto właśnie takie jest. Pyszne, wilgotne i pachnące syropem z pigwy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
    50 g drożdży
    6 żółtek
    jajko
    szklanka mleka
    3/4 szklanki cukru
    120 g masła

    300 ml wody
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki rumu
    sok z całej cytryny

    słoiczek syropu z pigwy ( mój własnej roboty ) może być też dżem morelowy albo pomarańczowy
    masło do wysmarowania formy ( forma średnica 28 cm z kominem)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka ponczowa z syropem z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski. Zrobić dołeczek, mąkę rozsunąć na boki. Do dołeczka wsypać 2 łyżki cukru i rozkruszyć drożdże. Do dołeczka dodać jeszcze 5-6 łyżek mleka i pomieszać zagarniając troszkę mąki. Pozostawić na ok 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe mleko, rozbełtane jajko z żółtkami, pozostały cukier i dokładnie wyrabiać. Na koniec dodać rozpuszczone, wystudzone masło. Wyrobić. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Ja wkładam do otwartego piekarnika zagrzanego wcześniej do 50 stopni.
    Następnie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Patyczek musi być suchy. Ciasto wyjąć, wystudzić.
    Wodę zagotować z cukrem. Wystudzić i dodać rum i sok z cytryny.
    Cisto nasączyć ponczem. Można to zrobić przy pomocy strzykawki.
    Wierzch ciasto polać syropem z pigwy lub posmarować zagrzanym wcześniej dżemem morelowym albo pomarańczowym.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować