Jest wiele osób, które szczególnie lubią ciasta wilgotne. To ciasto właśnie takie jest. Pyszne, wilgotne i pachnące syropem z pigwy.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży
6 żółtek
jajko
szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
120 g masła
300 ml wody
3/4 szklanki cukru
4 łyżki rumu
sok z całej cytryny
słoiczek syropu z pigwy ( mój własnej roboty ) może być też dżem morelowy albo pomarańczowy
masło do wysmarowania formy ( forma średnica 28 cm z kominem)
Babka ponczowa z syropem z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski. Zrobić dołeczek, mąkę rozsunąć na boki. Do dołeczka wsypać 2 łyżki cukru i rozkruszyć drożdże. Do dołeczka dodać jeszcze 5-6 łyżek mleka i pomieszać zagarniając troszkę mąki. Pozostawić na ok 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe mleko, rozbełtane jajko z żółtkami, pozostały cukier i dokładnie wyrabiać. Na koniec dodać rozpuszczone, wystudzone masło. Wyrobić. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Ja wkładam do otwartego piekarnika zagrzanego wcześniej do 50 stopni.
Następnie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Patyczek musi być suchy. Ciasto wyjąć, wystudzić.
Wodę zagotować z cukrem. Wystudzić i dodać rum i sok z cytryny.
Cisto nasączyć ponczem. Można to zrobić przy pomocy strzykawki.
Wierzch ciasto polać syropem z pigwy lub posmarować zagrzanym wcześniej dżemem morelowym albo pomarańczowym.
Smacznego.
Komentarze