babka piaskowa z owocami

4.5 (147 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Ciasto zyska wyjątkowy smak, jeśli dodasz do niego 50 ml rumu lub likieru migdałowego.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 25 dekagramów
    - masło: 250 gramów
    - cukier puder: 250 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier waniliowy (opakowanie): 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cok z cytryny (z jednego owocu): 1 sztuka
    - kandyzowane owoce (ananas i papaja): 200 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka piaskowa z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posyp pokrojone kandyzowane owoce 1 łyżką mąki i wymieszaj. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, żółtka oddziel od białek, ubij pianę z białek. Masło ucieraj, dodając kolejno żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Dodaj do masy mąkę z proszkiem i owoce, wymieszaj, połącz z pianą z białek. Przełóż ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką
    formy. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
    Wystudzoną babkę posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować