To bardzo dawny przepis. To ciasto nigdy mi się nie znudziło. Kojarzy mi się raczej z Wielkanocą, bo każdego roku jest na stole wielkanocnym. W środek babki wkładam kilka gałązek bukszpanu i wtedy przybiera świąteczny wygląd. Wyjatkowo zrobiłam ją na Dzień Dziadka.

Składniki:

  • Szklanka o poj. 250 ml
    Foremka do babki gotowanej z przykryciem

    --- 5 jajek
    --- 25 dkg masła lub margaryny
    --- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    --- 1 szklanka mąki tortowej
    --- ¾ szklanki drobnego cukru lub kryształu ( dłużej trzeba ucierać)
    --- skórka otarta z 1 cytryny
    --- sok z połowy cytryny ( odjęłam łyżkę, a w jej miejsce dałam likier orzechowy)
    --- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    --- aromat wanilii lub migdałowy – odrobinę bo to jest babka zamknięta w foremce
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zamknięta foremka z ciastem 1. 1) Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać dokładnie kaszką manną. Przygotować sobie garnek trochę wyższy od foremki i włożyć na dno cienką ściereczkę.
    2) Masło ucierać z cukrem dodając po jednym żółtku. Utrzeć mikserem na gładką masę.
    3) Obydwie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać stopniowo do utartej masy dalej miksując. Dodać sok cytrynowy, otartą skórkę i aromat lub likier orzechowy, amaretto- wg uznania.
    4) Ubić pianę z białek z odrobiną soli i dodać w 3 partiach do utartego ciasta- wymieszać.
    5) Ciasto przełożyć do foremki i zamknąć. Wstawić do garnka i wlać zimną wodę do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę i 20 minut licząc czas od zawrzenia wody.
  • babka bez polewy 2. 6) Po tym czasie garnek zestawić z ognia i nie odkrywając pozostawić na 10 minut. Formę z babką wyjąć i ponownie po 10 minutach otworzyć i wyjąć na paterę. Ostudzoną polać polewą czekoladową.
    POLEWA:
    --- 100 gram gorzkiej czekolady
    --- 100 gram gęstej śmietany

    Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietanę i całość wstawić w miseczce do drugiej miski z gorącą wodą. Dobrze wymieszać. W razie potrzeby zmienić wodę . Część polewy rozprowadzić pędzlem, a resztę polać ozdobnie. Można posypać wiórkami kokosowymi, orzechami itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować