BABKA GOTOWANA

  • wyświetlono: 3533 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

To bardzo dawny przepis. To ciasto nigdy mi się nie znudziło. Kojarzy mi się raczej z Wielkanocą, bo każdego roku jest na stole wielkanocnym. W środek babki wkładam kilka gałązek bukszpanu i wtedy przybiera świąteczny wygląd. Wyjatkowo zrobiłam ją na Dzień Dziadka.

W kuchni Danusi

Składniki

Szklanka o poj. 250 ml
Foremka do babki gotowanej z przykryciem

--- 5 jajek
--- 25 dkg masła lub margaryny
--- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
--- 1 szklanka mąki tortowej
--- ¾ szklanki drobnego cukru lub kryształu ( dłużej trzeba ucierać)
--- skórka otarta z 1 cytryny
--- sok z połowy cytryny ( odjęłam łyżkę, a w jej miejsce dałam likier orzechowy)
--- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
--- aromat wanilii lub migdałowy – odrobinę bo to jest babka zamknięta w foremce

Sposób przygotowania przepisu:

BABKA GOTOWANA

  • zamknięta foremka z ciastem1. 1) Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać dokładnie kaszką manną. Przygotować sobie garnek trochę wyższy od foremki i włożyć na dno cienką ściereczkę.
    2) Masło ucierać z cukrem dodając po jednym żółtku. Utrzeć mikserem na gładką masę.
    3) Obydwie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać stopniowo do utartej masy dalej miksując. Dodać sok cytrynowy, otartą skórkę i aromat lub likier orzechowy, amaretto- wg uznania.
    4) Ubić pianę z białek z odrobiną soli i dodać w 3 partiach do utartego ciasta- wymieszać.
    5) Ciasto przełożyć do foremki i zamknąć. Wstawić do garnka i wlać zimną wodę do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę i 20 minut licząc czas od zawrzenia wody.
  • babka bez polewy2. 6) Po tym czasie garnek zestawić z ognia i nie odkrywając pozostawić na 10 minut. Formę z babką wyjąć i ponownie po 10 minutach otworzyć i wyjąć na paterę. Ostudzoną polać polewą czekoladową.
    POLEWA:
    --- 100 gram gorzkiej czekolady
    --- 100 gram gęstej śmietany

    Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietanę i całość wstawić w miseczce do drugiej miski z gorącą wodą. Dobrze wymieszać. W razie potrzeby zmienić wodę . Część polewy rozprowadzić pędzlem, a resztę polać ozdobnie. Można posypać wiórkami kokosowymi, orzechami itp.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieBabka wielkanocna

Komentarze

Podobne przepisy

Babka z winem

Dodane przez: mynia124

Babka gotowana z winem

Babka jest wilgotna i smaczna a...

BABKA GOTOWANA

Dodane przez: kasia89

Wspaniała babka GOTOWANA

Może nas zadziwić fakt, że ciasto...

Czarno-biała gotowana babka

Dodane przez: Serdenka

Czarno-biała gotowana babka

Kto raz posmakuje gotowanej babki,...

babka gotowana

Dodane przez: PolskaGotuje

Gotowana babka wielkanocna

Formę do Gotowanej Babki znalazłam...

Dodane przez: Kamila123

Babka gotowana

Dobry, sprawdzony przepis , babka...

Gotowana babka

Dodane przez: lucyna19

Gotowana babka

Smakuje inaczej niż te pieczone,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE