Babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym nad parą wodną. Białka ubić na sztywno,Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem,dodać margarynę i utarte żółtka a na koniec dodać białka i aromat,wszystko razem wymieszać i przelać do wysmarowanej margaryną specjalnej formy do gotowania w garnku,zamknąć.Włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą, ma sięgać do 1/2 wysokości formy. Gotować 1 godzinę na średnim ogniu pod przykryciem,wyjąć z formy jeszcze ciepłą Wykonanie polewy: Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę. Smacznego:)
Porady
Najlepsza jest po paru dniach ale u nas znika już po paru godzinach.
Komentarze