Babka gotowana

4.51 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niezastąpiona na Wielkanocnym stole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasta na formę do gotowania 2 l
    1 kostka margaryny
    6 jajek
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy
    dowolny aromat (użyłam waniliowy)
    150 g czekolady mlecznej
    1 łyżka margaryny Kasia
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym nad parą wodną. Białka ubić na sztywno,Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem,dodać margarynę i utarte żółtka a na koniec dodać białka i aromat,wszystko razem wymieszać i przelać do wysmarowanej margaryną specjalnej formy do gotowania w garnku,zamknąć.Włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą, ma sięgać do 1/2 wysokości formy. Gotować 1 godzinę na średnim ogniu pod przykryciem,wyjąć z formy jeszcze ciepłą Wykonanie polewy: Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę. Smacznego:)

Porady

Najlepsza jest po paru dniach ale u nas znika już po paru godzinach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować