Babka budyniowa z polewą ajerkoniakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy z dodatkiem soli. Następnie powoli dosypujemy cukier, zmniejszając obroty, kolejno żółtka jaj i również stopniowo aromat waniliowy i olej. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
2.W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Dodajemy po łyżce, dwie, do masy jajecznej, którą mieszamy za pomocą łyżki - najlepiej drewnianej.
3.Gotową masę przelewamy do formy.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
4.Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy.
Gdy wystygnie przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier wraz z wodą, ajerkoniakiem do uzyskania jednolitej masy. Polewamy nią ciasto oraz posypujemy płatkami migdałów.
Komentarze