Babka budyniowa z polewą ajerkoniakową

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Babka bardzo wilgotna, pachnąca budyniem, ajerkoniakiem. Polecam nie tylko na święta!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki cukru,
    opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    2 jajka,
    kilka kropel aromatu waniliowego,
    3/4 szklanki mleka
    szczypta soli

    polewa:
    kieliszek ajerkoniaku,
    6 czubatych łyżek cukru pudru
    łyżka wody
    płatki migdałów do posypania
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka budyniowa z polewą ajerkoniakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy z dodatkiem soli. Następnie powoli dosypujemy cukier, zmniejszając obroty, kolejno żółtka jaj i również stopniowo aromat waniliowy i olej. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  • 2. W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem.
    Dodajemy po łyżce, dwie, do masy jajecznej, którą mieszamy za pomocą łyżki - najlepiej drewnianej.
  • 3. Gotową masę przelewamy do formy.
    Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
  • 4. Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy.
    Gdy wystygnie przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier wraz z wodą, ajerkoniakiem do uzyskania jednolitej masy. Polewamy nią ciasto oraz posypujemy płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować