Babka na majonezie z polewą ajerkoniakową

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo pyszna babka z dwukolorowym ciastem na bazie majonezu, dzięki majonezu babka jest bardzo puszysta i długo zachowuje świeżość. Będzie świetną dekoracją i deserem świątecznego stołu. Szybko się ją robi i piecze. Będzie królowała na moim świątecznym stole, inne babki niech się kryją!

  • 35 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki majonezu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Lukier ajerkoniakowy:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
    1 kieliszek ajerkoniaku

    1 łyżka bakalii

    Forma do babki z kominkiem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery Jajko Majonez

Babka na majonezie z polewą ajerkoniakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem kryształem, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać majonez i zmiksować. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części przesiać kakao i wymieszać. Oba ciasta przelać do formy i piec w temp.160 stopni przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu polać lukrem i obsypać bakaliami.

    Lukier: białko wbić do miseczki, następnie dodać przesiany cukier puder i miksować ok.10 minut. Dodać kieliszek ajerkoniaku i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować