Zapraszam na smaczne danie obiadowe. Makaron z pesto smakuję wyśmienicie. Pesto przygotowałam z liści rzodkiewek z dodatkiem słonecznika, oleju rydzowego i parmezanu. Polecam na obiad.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na pesto :
50 g liści rzodkiewek
60 g nasion słonecznika (u mnie 5 łyżek)
2 ząbki czosnku
4 łyżki tartego parmezanu
12 łyżek oleju rydzowego (można dać inny)
1 łyżka soku z cytryny
3/4 łyżeczki soli
Pozostałe składniki :
1 op makaronu krajanka (250 g)
woda do gotowania makaronu
sól
olej
Makaron ze słonecznikowym pesto z liści rzodkiewek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście rzodkiewki czyścimy i odrywamy ogonki, dokładnie myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. Osuszone liście kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na pesto wkładamy o kielicha blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. Makaron przekładamy do miski i dodajemy przygotowane pesto, mieszamy, Gotowe danie wykładamy na talerze i podajemy.
Komentarze