Azjatycka sałatka z marynowanej rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zalewa: do miseczki dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, cukier, ocet jabłkowy, sos sojowy, skórkę i sok z cytryny i zmiażdżonego goździka. Dokładnie wymieszaj.
2.Rzodkiewkę pokrój w cienkie talarki. Włóż do zalewy, wymieszaj i odstaw na 30 min.
3.Przecedź rzodkiewkę na sitku. Zostaw połowę zalewy i połącz z olejem.
4.Na suchej i gorącej patelni upraż sezam na złocisty kolor. Marynowaną rzodkiewkę wyłóż na talerz, posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem. Polej zalewą i posyp ostrą papryką. Wymieszaj. Sałatkę podaj z przekrojonym jajkiem a na wierzchu posyp prażonym sezamem.
Komentarze