Azjatycka sałatka z marynowanej rzodkiewki

4.5 (197 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Smaki Azji. Przepis na wyjątkową sałatkę na bazie marynowanej rzodkiewki.

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:

    200 g rzodkiewki
    30 g szczypiorku
    2 gotowane na twardo jajka
    20 g sezamu
    1-2 łyżki oleju
    ostra mielona papryka wg smaku

    zalewa:
    50 ml octu jabłkowego
    pół cytryny (skórka i sok)
    50 g cukru
    25 g sosu sojowego
    1 ząbek czosnku
    1 sztuka goździka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Azjatycka sałatka z marynowanej rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa: do miseczki dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, cukier, ocet jabłkowy, sos sojowy, skórkę i sok z cytryny i zmiażdżonego goździka. Dokładnie wymieszaj.
  • 2. Rzodkiewkę pokrój w cienkie talarki. Włóż do zalewy, wymieszaj i odstaw na 30 min.
  • 3. Przecedź rzodkiewkę na sitku. Zostaw połowę zalewy i połącz z olejem.
  • 4. Na suchej i gorącej patelni upraż sezam na złocisty kolor. Marynowaną rzodkiewkę wyłóż na talerz, posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem. Polej zalewą i posyp ostrą papryką. Wymieszaj. Sałatkę podaj z przekrojonym jajkiem a na wierzchu posyp prażonym sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować