Azjatycka sałatka z groszkiem cukrowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sałatka w tajskim stylu z makaronem ryżowym i cukrowym groszkiem. Bardzo aromatyczna, świeża i chrupiąca.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron ryżowy - grube wstążki - 100 g
    Jarmuż - 6 liści (u mnie zielony i fioletowy)
    Ogórek - 2 sztuki
    Papryka żółta - 1 sztuki
    Groszek cukrowy - 200 g
    Kolendra - kilka liści
    Sos:
    Olej sezamowy - 1 łyżeczka
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Sriracha - 1 łyżeczka
    Sok z limonki - 1 łyżka
    Cukier - 1 łyżeczka
    Sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka makaronowa

Azjatycka sałatka z groszkiem cukrowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Azjatycka sałatka z groszkiem cukrowym 1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.
    Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
    Groszek obieramy. Jeśli jest świeży można użyć go na surowo. Niestety w tym roku, pewnie ze względu na suchą aurę, groszek wyrósł mi dość twardy i suchy - z tego względu podgotowałam go 2 minuty i przelałam zimną wodą.
    Ogórki kroimy wzdłuż, na cienkie paseczki, paprykę też kroimy w cienkie paski. Jarmuż obieramy, kroimy i sparzamy (przelewamy wrzątkiem, a potem zimną wodą).
    Mieszamy warzywa z makaronem, dodajemy listki kolendry. Całość zalewamy sosem, dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy po schłodzeniu, posypaną sezamem.

Porady

Zamiast groszku cukrowego można użyć ugotowanej fasolki szparagowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować