W każdą niedzielę i święta gości na moim stole. Sam zapach sprawia
że nie można się doczekać chwili, kiedy w końcu zasiądziemy do
obiadu.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- porcja z kaczki
- porcja z indyka
- 2 marchewki
- pietruszka
- ½ selera
- średniej wielkości cebula
- pęczek natki z pietruszki
- pęczek natki z selera
- pęczek natki lubczyku
- kilka listków pora
- vegeta, sól, pieprz
Aromatyczny rosołek drobiowy z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie opłucz i oczyść. Marchewkę, pietruszkę, seler obierz
i pokrój. Wszystko zalej zimną wodą i wstaw na ogień. Gdy się zagotuje
zmniejsz ogień do minimum. W międzyczasie opłucz natki. Odłóż 2
gałązki lubczyku, i po jednej selera i pietruszki. Resztę zwiąż nitką
i wrzuć do gotującego się rosołu. Cebulę obierz, przekrój na pół i
opiecz na ogniu z każdej strony. Wrzuć także do garnka. Całość gotuj
ok. 1,5-2 godzin.
2.Wyciągnij natki. Przypraw vegetą, solą i pieprzem do smaku, gotuj przez
chwilę, Odłożone natki drobniutko pokrój. Podawaj z makaronem, posypane
natką.
Komentarze