Aromatyczny rosół drobiowy z lubczykiem

4.39 (153 ocen)

Domowy rosołek to lekarstwo na wszystkie dolegliwości a także baza innych dań, zup i sosów. Ten z lubczykiem jest bardzo aromatyczny a swoim zapachem aż podnosi z krzesła :)

Składniki:

  • porcja rosołowa (u mnie 2 duże udka plus kila skrzydełek)
    3-4 spore marchewki
    2 średnie korzenie pietruszki
    pół korzenia małego selera
    por- liście (2-3)
    mała cebulka
    4-6 kulek ziela angielskiego
    3-4 listki laurowe
    1-2 duże gałązki świeżego lubczyku
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    sól
    pieprz świeżo mielony (ja dodatkowo użyłam ziela angielskiego mielonego)

    świeża natka pietruszki do posypania
    makaron (najlepiej nitki)
Wystaw ocenę:

4.39 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Aromatyczny rosół drobiowy z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lubczyk 1. Mięso opłukać włożyć do garnka, zalać 2,5-3 litrami wody, zagotować. Zdjąć szumowiny i dodać przyprawy, sól, pieprz. Warzywa (prócz cebuli) obrać, pokroić na dowolne kawałki i włożyć do mięsa, chwilę gotować. Dodać gałązki świeżego lubczyku i podpieczoną na płomyku cebulkę. Całość gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok 2-2,5 godzin aż rosół będzie klarowny i żółty. Podawać z makaronem, przed podaniem solidnie posypać siekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować