AROMATYCZNY CHUTNEY CEBULOWY

4.5 (180 ocen)

  • 30 min

Idealny jako dodatek do pieczonych (np.gęś, kaczka) i duszonych mięs (np. bitki, gulasz), którym dodaje wyrazu i je wspaniale uzupełnia.Dla osób unikających mięsa może być ciekawym dodatkiem do ryżu, kaszy, cieciorki soczewicy, bądź pasztetów warzywnych.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 średnie czerwone cebule
    - 3/4 małej czerwonej kapusty
    - masło (łyżka lub dwie)
    - cukier (do smaku, najlepiej żeby ten chutney był dość słodki ale jeśli ktoś nie lubi używać cukru
    można dodać do cebuli łyżkę miodu płynnego)
    - garam masala (szczypta, nie należy przesadzać gdyż przyprawa ta ma intwensywny korzenny
    smak)
    - pieprz (szczypta)
    - sól (szczypta)
    - powidła śliwkowe (łyżka duża)
    - koncentrat pomidorowy (2 duże łyżki)
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczny chutney cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kroimy na bardzo drobno czerwoną kapustę, a czerwoną cebulę
    częściowo na drobno a częściowo na cienkie piórka
    2. Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię z masłem dodajemy
    przyprawy i cukier a następnie smażymy przez około 10 minut mieszając
    co jakiś czas
    3. Całość zalewamy wodą (na tyle by zakryć składniki na patelni) i dusimy
    około 15 minut
    4. Na 5 minut przed końcem dodajemy powidła śliwkowe i koncentrat
    pomidorowy i wszystko mieszamy

Porady

- Jeśli chutney jest za gęsty po dodaniu ostatnich składników, to można dodać odrobinę wody - Jeżeli ktoś nie lubi czerwonej kapusty można z niej zrezygnować - Jeżeli ktoś lubi mocniejsze bardziej złożone smaki zamiast wody można dodać podczas duszenia jakieś słodkie wino (ale wtedy mniej cukru) lub nalewkę ze śliwek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować