Aromatyczne słodkie prezentowe misie :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę podgrzewamy aż się rozpuści, studzimy, a następnie miksujemy z jajkami, kefirem i jogurtem naturalnym.
2.Oba rodzaje mąki mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Zmiksowane składniki dodajemy do sypkich, mieszamy, a następnie dokładamy powidła śliwkowe i dalej mieszamy.
3.Foremki do pieczenia w kształcie misiów smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą i wlewamy przygotowane ciasto.
4.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy misie ostygną, wyciągamy je z formy.
5.Rozpuszczamy masło na wolnym ogniu, dodajemy cukier, kakao i energicznie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Przygotowaną polewą od razu polewany ostudzone misie, a gdy zastygnie dekorujemy je kolorowymi pisakami spożywczymi.
Porady
Z podanego ciasta możemy oczywiście upiec także np. Mikołaja- w zależności od tego, jakimi foremkami dysponujemy
Komentarze