Aromatyczne placuszki z cukinii z dymką i skórką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach i zasypujemy łyżeczką soli. Po 15 minutach odciskamy z nadmiaru wody. Następnie dodajemy pokruszoną w palcach fetę, pociętą w piórka jedną cebulę dymkę wraz ze szczypiorem, kilka listków świeżego lub suszonego oregano, wbijamy jaja, wkręcamy pieprz ( według uznania), wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ok łyżeczki skórki z cytryny. Całość mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy jednakowe placuszki aż do zrumienienia. Usmażone wykładamy na papierowym ręczniku. Podajemy z cząstkami cytryny i jogurtem typu greckiego. Do jogurtu można wcisnąć ząbek czosnku.
Komentarze