Aromatyczne placuszki z cukinii z dymką i skórką cytrynową

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyczne placuszki z cukinii z aromatem cytrynowym i z dymką. Świetne na kolację, obiad jako przystawka lub do lunboxu.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cukinia 2 szt.
    feta grecka - 1 opakowanie
    jogurt typu greckiego - 1 opakowanie
    cytryna - 1 szt.
    skórka z cytryny - 1 łyżeczka
    świeże zioła oregano kilka gałązek (opcjonalnie)
    jaja - 2 szt.
    maka orkiszowa jasna/ mieszanka bezglutenowa - 3 -4 łyżki
    cebula dymka - 1 szt.
    sól i pieprz - do smaku
    proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
    olej do smażenia - 50 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki

Aromatyczne placuszki z cukinii z dymką i skórką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach i zasypujemy łyżeczką soli. Po 15 minutach odciskamy z nadmiaru wody. Następnie dodajemy pokruszoną w palcach fetę, pociętą w piórka jedną cebulę dymkę wraz ze szczypiorem, kilka listków świeżego lub suszonego oregano, wbijamy jaja, wkręcamy pieprz ( według uznania), wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ok łyżeczki skórki z cytryny. Całość mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy jednakowe placuszki aż do zrumienienia. Usmażone wykładamy na papierowym ręczniku. Podajemy z cząstkami cytryny i jogurtem typu greckiego. Do jogurtu można wcisnąć ząbek czosnku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Cytryna Feta Oregano

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować