Aromatyczna szarlotka z gruszkami i kremem kajmakowym

  • wyświetlono: 224 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne ciasto , w bardzo kruchym cieście , ze smacznymi owocami i bardzo smacznym kremem . Jeśli ktoś woli bez kremu , taką lżejszą formę , to nie ma problemu . Doskonale sprawdzi się na deser w gronie rodziny czy znajomych:)

123
  • 12 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
150 g. masła
2 żółtka
2 łyżeczki pasty waniliowej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Masa owocowa:
1 kg. jabłek
0,5 kg. gruszek
3 łyżki cukru trzcinowego
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki bułki tartej
Masa kajmakowa:
100 g. masła
150 g. masy kajmakowej - u mnie z puszki
3 łyżki rumu
Dodatkowo:
posypka cukrowa
blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 29 cm.
cukier puder do posypania
płatki migdałowe

Sposób przygotowania przepisu:

Aromatyczna szarlotka z gruszkami i kremem kajmakowym

  • Aromatyczna szarlotka z gruszkami i kremem kajmakowym1. Jabłka i gruszki obieram , trę na tarce o dużych oczkach , dodaję cukier , otartą skórkę z cytryny , mieszam, doprowadzam do zagotowania , gotuję ok. 15 minut , studzę , dodaję bułkę tartą , mieszam .
  • Aromatyczna szarlotka z gruszkami i kremem kajmakowym2. Składniki na ciasto zarabiam palcami na kruszonkę , pół wykładam na blaszkę , dociskam palcami . Blaszkę i pozostałą kruszonkę wstawiam do lodówki na ok. godzinę .
  • Aromatyczna szarlotka z gruszkami i kremem kajmakowym3. Na blaszkę z ciastem wykładam masę owocową , na masę owocową wykładam pozostałą kruszonkę , piekę w nagrzanym piekarniku ok. godziny . Ciasto studzę , osypuję cukrem pudrem .
  • Aromatyczna szarlotka z gruszkami i kremem kajmakowym4. Masło ucieram na puch , dodaję kajmak , ucieram , dodaję rum , ucieram . Puszystą masę nakładam do worka cukierniczego , dekoruje pokrojone na kawałki ciasto . Całość osypuję cukrową posypką , migdałami .

Porady

Ja do uperfumowania masy owocowej wybrałam skórkę z cytryny , ale możemy uperfumować ją cynamonem , przyprawą korzenna bądź skórką otartą z pomarańczy czy wanilią .
Ciasto wzbogaciłam o pastę waniliową , zawsze możemy dodać cukier waniliowy lub skórkę otartą z cytryny czy aromat śmietankowy .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastokremjabłkaDesergruszkiWielkanocświętaszarlotkakajmak

Komentarze

Podobne przepisy

Brownie z kremem kajmakowym

Dodane przez: Kasia_S

Brownie z kremem kajmakowym

poezja smaku

Czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym

Zapraszam na bardzo pyszne ciasto,...

Biszkopt z kremem kajmakowym i słonecznikiem

Dodane przez: catha

Biszkopt z kremem kajmakowym i słonecznikiem

Polecam lekki biszkopt z kremem...

Tarta z kremem kajmakowym

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tarta z kremem kajmakowym

Zapraszam na super ciasto. Krucha...

Szarlotka królewska z kremem budyniowym

Dodane przez: Wiater Barbara

Szarlotka królewska z kremem budyniowym

Szarlotka królewska to ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE