Aromatyczna szarlotka z gruszkami i kremem kajmakowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto , w bardzo kruchym cieście , ze smacznymi owocami i bardzo smacznym kremem . Jeśli ktoś woli bez kremu , taką lżejszą formę , to nie ma problemu . Doskonale sprawdzi się na deser w gronie rodziny czy znajomych:)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru pudru
    150 g. masła
    2 żółtka
    2 łyżeczki pasty waniliowej
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
    Masa owocowa:
    1 kg. jabłek
    0,5 kg. gruszek
    3 łyżki cukru trzcinowego
    skórka otarta z 1 cytryny
    3 łyżki bułki tartej
    Masa kajmakowa:
    100 g. masła
    150 g. masy kajmakowej - u mnie z puszki
    3 łyżki rumu
    Dodatkowo:
    posypka cukrowa
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 29 cm.
    cukier puder do posypania
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Kajmak

Aromatyczna szarlotka z gruszkami i kremem kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczna szarlotka z gruszkami i kremem kajmakowym 1. Jabłka i gruszki obieram , trę na tarce o dużych oczkach , dodaję cukier , otartą skórkę z cytryny , mieszam, doprowadzam do zagotowania , gotuję ok. 15 minut , studzę , dodaję bułkę tartą , mieszam .
  • Aromatyczna szarlotka z gruszkami i kremem kajmakowym 2. Składniki na ciasto zarabiam palcami na kruszonkę , pół wykładam na blaszkę , dociskam palcami . Blaszkę i pozostałą kruszonkę wstawiam do lodówki na ok. godzinę .
  • Aromatyczna szarlotka z gruszkami i kremem kajmakowym 3. Na blaszkę z ciastem wykładam masę owocową , na masę owocową wykładam pozostałą kruszonkę , piekę w nagrzanym piekarniku ok. godziny . Ciasto studzę , osypuję cukrem pudrem .
  • Aromatyczna szarlotka z gruszkami i kremem kajmakowym 4. Masło ucieram na puch , dodaję kajmak , ucieram , dodaję rum , ucieram . Puszystą masę nakładam do worka cukierniczego , dekoruje pokrojone na kawałki ciasto . Całość osypuję cukrową posypką , migdałami .

Porady

Ja do uperfumowania masy owocowej wybrałam skórkę z cytryny , ale możemy uperfumować ją cynamonem , przyprawą korzenna bądź skórką otartą z pomarańczy czy wanilią . Ciasto wzbogaciłam o pastę waniliową , zawsze możemy dodać cukier waniliowy lub skórkę otartą z cytryny czy aromat śmietankowy .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować