Armia reniferów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastawcie się na najbardziej pracochłonny element jakim jest łamanie rogów dla reniferków :) Wszystkie pozostałe elementy przy tym to "pikuś" :) ja na szczęście zaprzęgłam do tej mozolnej pracy męża - zabroniłam mu tylko wygryzania precelków, więc męczył się nożyczkami ...
2.Zacznijmy jednak od tej przyjemniejszej części przepisu :
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i cynamon należy przesiać do misy.
- W osobnej misce musimy utrzeć masło z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy jajka - pojedynczo- miksując aż do połączenia składników po każdym dodaniu. Dodajemy wanilię. Na zmianę - stopniowo- dodajemy do masy przesiane wcześniej suche składniki - mąkę, proszek etc. oraz mleko
- Przygotujcie formę do babeczek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.
- Nagrzać piekarnik do 180ºC. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć i przestudzić
3.Krem do babeczek :
- 600 ml śmietany kremówki (36%) - ja dałam 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, ekstrakt z wanilii i wymieszać łyżką.
4.Dekoracja :
duże precelki z Lidla - właściwie należy wyłamać :)
oczy - białe groszki - tzw draże - źrenice z roztopionej czekolady
noski - "lentylki", "skittlesy"
Komentarze