Królik duszony w sosie musztardowym

  • wyświetlono: 2399 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Królik tak duszony jest bardzo aromatyczny. Sos z nutką ostrości jest nadzwyczaj delikatny i przepyszny co podkreśla smak delikatnego mięska królika.

elewinka3371
  • 60min

Składniki

1 królik podzielony na porcje (1,5 kg)
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 cebula
2 goździki
0,5 liścia laurowego
1 łyżka tymianku
1 łyżka tymianku
1 łyżka musztardy
sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Królik duszony w sosie musztardowym

  • 1. Królika umyć i osuszyć. Natrzeć solą oraz pieprzem i oprószyć mąką. Rozgrzać olej i zarumienić mięso za wszystkich stron.
    Do rondelka z zarumienionym królikiem dodać cebulę z wbitymi goździkami, tymianek i liść laurowy. Podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 45 min. Miękkiego królika wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać śmietanę i musztardę. Wymieszać ubijaczką do piany, podgrzać ale nie gotować. Królika ułożyć na półmisku i polać sosem.

Porady

Zamiast śmietany do sosu można dodać 5 dag sera typu rokfort.
Mięso tak przyrządzone najlepiej smakuje z ryżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczyladanie główneDANIE MIĘSNE NA GORĄCOdanie mięsne z ryżem

Komentarze

Podobne przepisy

Żeberka idelane na danie obiadowe

Dodane przez: Figusia

Męskie żeberka duszone w sosie musztardowo-miodowym

Potrawa ta przekonuje, że droga...

królik duszony w  śmietanie i prawdziwkach

Dodane przez: majka190382

KRÓLIK DUSZONY W ŚMIETANIE I PRAWDZIWKACH

Pyszny aż do ostatniej kropli tego...

Kurczak w sosie musztardowym

Dodane przez: AnetaJ

Kurczak w sosie musztardowym

Soczyste filety z kurczaka podane...

królik w sosie

Dodane przez: Neblina36

Królik w sosie

Delikatne mięso królika w pysznym...

image-163grue

Dodane przez: Mniam1

Królik w sosie paprykowym

Delikatne mięso z królika duszone...

schab1

Dodane przez: paolineczka

Schab duszony w sosie

Ten schab nauczyłam się robic od...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE