Królik duszony w sosie musztardowym

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Królik tak duszony jest bardzo aromatyczny. Sos z nutką ostrości jest nadzwyczaj delikatny i przepyszny co podkreśla smak delikatnego mięska królika.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 królik podzielony na porcje (1,5 kg)
    3 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    1 cebula
    2 goździki
    0,5 liścia laurowego
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka musztardy
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik duszony w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika umyć i osuszyć. Natrzeć solą oraz pieprzem i oprószyć mąką. Rozgrzać olej i zarumienić mięso za wszystkich stron.
    Do rondelka z zarumienionym królikiem dodać cebulę z wbitymi goździkami, tymianek i liść laurowy. Podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 45 min. Miękkiego królika wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać śmietanę i musztardę. Wymieszać ubijaczką do piany, podgrzać ale nie gotować. Królika ułożyć na półmisku i polać sosem.

Porady

Zamiast śmietany do sosu można dodać 5 dag sera typu rokfort. Mięso tak przyrządzone najlepiej smakuje z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować