1.Najpierw należy zacząć od przygotowania budyniu. Obydwie wersje przygotować oddzielnie. Z całości mleka odlewamy szklankę. Pozostałe mleko zagotować. A do tego odlanego mleka dodać żółtka, cukry (oprócz cukru pudru), budynie i mąkę – dobrze ze sobą połączyć za pomocą miksera. Wlać do gotującego się mleka. Powstały budyń przestudzić.
2.W tym czasie przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Dodać olej i olejek zapachowy. Odłożyć mikser i teraz delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25-30min w temp 170'C.
3.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu budyniu. Do masy czekoladowej na zakończenie dodać suszoną żurawinę.
4.Przygotować galaretki.
5.Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół, nasączyć ponczem, przełożyć masą czekoladową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem i tym razem masa waniliowa. Na masę położyć pokrojone i odsączone kawałki ananasa. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Komentarze