Ambasador

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto biszkoptowe z dwiema masami, ananasem i galaretką...

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 8+4 białka
    - 8 żółtek
    - 3/4 szkl cukru
    - 1,5 szkl mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 6 łyżek oleju
    - kilka kropli olejku rumowego
    Poncz:
    -kawa cappucino
    Masa czekoladowa:
    - 2 budynie czekoladowe
    - 1 łyżka mąki
    - 2 żółtka
    - 1 łyżka cukru
    - 750ml mleka
    -200g margaryny lub masła
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 garście suszonej żurawiny
    Masa waniliowa:
    - 2 budynie waniliowe
    - 1 łyżka mąki
    - 2 żółtka
    - 1 łyżka cukru
    - 700ml mleka
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 200g margaryny lub masła
    Góra:
    - ananas w kawałki
    - 2 galaretki o smaku egzotycznym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw należy zacząć od przygotowania budyniu. Obydwie wersje przygotować oddzielnie. Z całości mleka odlewamy szklankę. Pozostałe mleko zagotować. A do tego odlanego mleka dodać żółtka, cukry (oprócz cukru pudru), budynie i mąkę – dobrze ze sobą połączyć za pomocą miksera. Wlać do gotującego się mleka. Powstały budyń przestudzić.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Dodać olej i olejek zapachowy. Odłożyć mikser i teraz delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25-30min w temp 170'C.
  • 3. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu budyniu. Do masy czekoladowej na zakończenie dodać suszoną żurawinę.
  • 4. Przygotować galaretki.
  • 5. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół, nasączyć ponczem, przełożyć masą czekoladową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem i tym razem masa waniliowa. Na masę położyć pokrojone i odsączone kawałki ananasa. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować