Ambasador

  • wyświetlono: 685 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ciasto przełożone dwoma warstwami kremu - czekoladowym i brzoskwiniowym.

  • 24 porcje
  • Średni

Składniki

Składniki na biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżki kakao
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1 litr mleka
2 kostki margaryny Kasia
7 łyżek cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
3 żółtka

Dodatkowo:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 36 %
1 puszka brzoskwiń
1 szklanka naparu kawy Anatol
herbatniki kakaowe
3 łyżki nutelli

Sposób przygotowania przepisu:

Ambasador

  • 1. Wykonanie:
    Biszkopt: Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do niej olej, wodę i wymieszane sypkie składniki ( mąka, kakao, proszek do pieczenia). Ciasto piec w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.
    Masa: Szklankę mleka, żółtka, budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlać zmiksowane jajka, ugotować budyń. Ostudzić. Miękką Kasię utrzeć do białości, następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną na parze jedną tabliczkę gorzkiej czekolady i 3 łyżki nutelli. Do drugiej części masy dodać posiekane w drobną kostkę brzoskwinie.
    W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieścić pierwszy blat ciasta i nasączyć go kawą Anatol. Rozsmarować na nim masę czekoladową. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć i również nasączyć kawą Anatol. Następnie rozsmarować na cieście masę brzoskwiniową. Ułożyć na niej kakaowe herbatniki. Przygotować polewę czekoladową i rozprowadzić ją na herbatnikach (rozpuścić na parze tabliczkę gorzkiej czekolady i wymieszać ją z śmietanką). Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

    link do przepisu: http://ciastamoniki.blogspot.com/2016/02/ambasador.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokremczekoladabrzoskwinieambasadorciasta moniki

Komentarze

Podobne przepisy

Tak prezentuje się to ciasto

Dodane przez: 2milutka

Ciasto Ambasador

Pyszne przekładane ciasto masą...

Ambasador

Dodane przez: PatiGotuje

Ciasto Ambasador

Dość nietypowe ciasto. Połączenie...

przekładaniec z winogronami

Dodane przez: Bożena Z.

Ambasador-przekładaniec z winogronami

lekki rzezki delikatny i smaczy...

Ambasador

Dodane przez: joanna74

Ciasto Ambasador

Przepis na to ciasto znalazłam...

Tort Ambasador z ananasem (rodzinny przepis)

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Bakaliowy Ambasador z ananasem

Wykwintny i pyszny tor inspirowany...

Ciasto z kremem na koniec lata

Dodane przez: ewaeu

Ambasador - Ciasto z kremem na koniec lata

...to koniec lata, jeden z tych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE