To ciasto to mój kulinarny eksperyment zresztą bardzo udany....Ciasto ucierane z warstwą kwaśnych wiśni ,pokryte słodką pianką z bitej śmietany z dodatkiem ajerkoniaku...
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru
8 łyżek mleka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Masa wiśniowa:
1 słoik wiśni w syropie-750 ml
1,5 galaretki wiśniowej
3 czubate łyżki cukru
Masa ajerkoniakowa:
600 ml śmietany kremówki 30%
150 ml ajerkoniaku
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Adwokatek z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę ogrzaną do temp pokojowej utarłam z cukrami na puszystą masę,wbiłam po jednym jajku cały czas ucierając,wlałam mleko i dodałam stopniowo mąkę aż do skończenia.Tak przygotowane ciasto wylałam na blaszkę o wym 22/30 cm wstawiłam do nagrzanego do 180*c piekarnika i piekłam 20 minut. Ostudzone ciasto przekroiłam wzdłuż na połowę.
2.Masa wiśniowa: Wiśnie z syropem wlałam do rondelka wsypałam cukier i dobrze podgrzałam,mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuścił wsypałam galaretkę i mieszałam aż wszystko się połączy,odstawiłam do lekkiego stężenia
3.Masa ajerkoniakowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z pudrem,potem stopniowo ciurkiem wlewałam likier jajeczny,na końcu rozpuszczoną wcześniej w 30 ml ciepłej wody żelatynę mieszałam do połączenia.
4.Poncz: Mleko wlałam do szklanki dodałam ajerkoniak i wymieszałam
5.Przełożenie: Jeden płat ciasta nasączyłam połową ponczu,nałożyłam tężejącą masę wiśniową przykryłam ciastem nasączyłam resztą ponczu i na wierzch wyłożyłam masę ajerkoniakową posypałam startą na tarce mleczną czekoladą. Włożyłam do lodówki aby ciasto dobrze stężało.
Komentarze