1.Biszkopt: białka ubić z cukrem na puszystą piane dodawać po jednym żółtku, następnie wsypywać powoli wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku ok 20 min w temp 180 st.
2.Masa jabłkowa. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce,dodać cukier i wodę smażyć do uzyskania gładkiej masy. Po zdjęciu z ognia wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Odstawić do przestudzenia i wyłożyć na biszkopt. Następnie poukładać pierniki.
3.Masa shrekowa: ugotować budynie na soku i wylać gorący na placek.
4.Bita śmietana: w pół szkl wody rozpuścić galaretkę, ubić na mleku śnieżkę, gdy galaretka będzie trochę przestudzona wlać do bitej śmietany i miksować, tężejącą wylać na placek.
5.Opcjonalnie zetrzeć kilka kostek czekolady na grubej tarce i posypać bitą śmietanę.
Komentarze