A la shrek

4.5 (177 ocen)

  • 45 min

modyfikacja ciasta shrek okazała się udanym strzałem w podniebienia dla mojej rodzinki.

  • 45 min

Składniki:

  • Blacha: 24x40

    1. Biszkopt:
    4 jajka
    szkl mąki
    3/4 szkl cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    2. Masa jabłkowa:
    kg jabłek
    2 galaretki wiśniowe
    2/3 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
    1/3 szkl wody

    3. Masa shrekowa:
    Sok pysio o smaku jabłko, banan, kiwi (900 ml)
    2 budynie śmietankowe

    4. Bita śmietana:
    1 Śnieżka
    2/3 szkl mleka
    1 galaretka o smaku kiwi

    5. Dodatkowo:
    pierniki
    kilka kostek czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

A la shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem na puszystą piane dodawać po jednym żółtku, następnie wsypywać powoli wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku ok 20 min w temp 180 st.
  • 2. Masa jabłkowa. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce,dodać cukier i wodę smażyć do uzyskania gładkiej masy. Po zdjęciu z ognia wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Odstawić do przestudzenia i wyłożyć na biszkopt. Następnie poukładać pierniki.
  • 3. Masa shrekowa: ugotować budynie na soku i wylać gorący na placek.
  • 4. Bita śmietana: w pół szkl wody rozpuścić galaretkę, ubić na mleku śnieżkę, gdy galaretka będzie trochę przestudzona wlać do bitej śmietany i miksować, tężejącą wylać na placek.
  • 5. Opcjonalnie zetrzeć kilka kostek czekolady na grubej tarce i posypać bitą śmietanę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować