Bananowo jogurtowy zawrót głowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

To ciasto zawróciło w głowie mojemu mężowi stąd jego nazwa. Przepis dostałam od szwagierki i odtąd jest stałym bywalcem na domowych imprezach.

  • 50 min

Składniki:

  • Blacha: 24x40

    1. Biszkopt:
    4 jajka
    szkl mąki
    3/4 szkl cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    2. Masa bananowa:
    1 l mleka
    2 budynie śmietankowe (ja dałam duże żeby było więcej masy)
    4-5 bananów
    1 galaretka cytrynowa
    1 margaryna

    3. Masa jogurtowa:
    1 duży jogurt naturalny (400 g)
    2 galaretki zielone
    3 łyżki cukru pudru

    4. Opcjonalnie: puszka brzoskwiń.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bananowo jogurtowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem na puszystą piane dodawać po jednym żółtku, następnie wsypywać powoli wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku ok 20 min w temp 180 st.
  • 2. Masa bananowa: Ugotować 2 budynie wg przepisu na opakowaniu po ostudzeniu utrzeć z margaryną. W pół szkl wody rozpuścić galaretkę cytrynową. W międzyczasie do masy zcierać banany na grubej tarce i miksować. Gdy galaretka się przestudzi wlać do masy i miksować do połączenia. Masę wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Opcjonalnie możemy na masę bananową dodać pokrojone w pasterki brzoskwinie.
  • 4. Masa jogurtowa: galaretki rozpuścić w szkl w wody. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem tak by nie było grudek. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć mieszamy ją z jogurtem do uzyskania jednolitego koloru, tężejącą masę wylewamy na placek.

Porady

Aby margaryna lepiej się ucierała możemy dodać 1 łyżkę cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować