Bananowo jogurtowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić z cukrem na puszystą piane dodawać po jednym żółtku, następnie wsypywać powoli wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku ok 20 min w temp 180 st.
2.Masa bananowa: Ugotować 2 budynie wg przepisu na opakowaniu po ostudzeniu utrzeć z margaryną. W pół szkl wody rozpuścić galaretkę cytrynową. W międzyczasie do masy zcierać banany na grubej tarce i miksować. Gdy galaretka się przestudzi wlać do masy i miksować do połączenia. Masę wyłożyć na biszkopt.
3.Opcjonalnie możemy na masę bananową dodać pokrojone w pasterki brzoskwinie.
4.Masa jogurtowa: galaretki rozpuścić w szkl w wody. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem tak by nie było grudek. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć mieszamy ją z jogurtem do uzyskania jednolitego koloru, tężejącą masę wylewamy na placek.
Porady
Aby margaryna lepiej się ucierała możemy dodać 1 łyżkę cukru pudru.
Komentarze