3 bit bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto 3 bit kojarzyło mi się zawsze z ciężkim, słodkim ciastem z dużą ilością czekolady, dlatego nigdy wcześniej go nie robiłam. I to był mój bardzo duży błąd. Szczególnie teraz, gdy termometry za oknem wskazują ponad 30 stopni takie ciasto nadaje się na deser po lekkim obiedzie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 60 herbatników mlecznych

    500 g masy kajmakowej
    1 chałwa kakaowa

    masa budyniowa:

    2 budynie śmietankowe
    130 g masła w temperaturze pokojowej
    6 łyżek cukru
    800 ml mleka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    śmietan fix
    200 ml śmietanki 30%
    tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak

3 bit bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całą blachę wykładamy folią aluminiową, na spodzie układamy 1 warstwę herbatników. Masę kajmakową lekko podgrzewamy, dodajemy chałwę i miksujemy do momentu zlikwidowania grudek, a następnie wylewamy na herbatniki. Przykrywamy 2 warstwą ciastek.
  • 2. 500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej części mleka rozrabiamy budyń z wanilią. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę i gotujemy, aż zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego przestudzenia. Gdy budyń jest już zimny, miksujemy go na gładki krem razem z masłem.
    Masę wylewamy na herbatniki i przykrywamy 3, ostatnią warstwą ciastek.
  • 3. Zimną śmietankę ubijamy z dodatkiem śmietan - fixu i wykładamy na wierzch. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy startą, najlepiej gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować